Girişimcilik’te 7 Temel Yeterlilik

“Girişimci”

Bir girişimci, bir fırsatı tanımlayan ve bu fırsatı değerlendirmek için gerekli kaynakları düzenleyen kişidir. Girişimci, risklerini üstlenerek kendi inisiyatifiyle bir proje başlatan kişidir.

Neden onlardan biri olmasın?

Size bir girişimcide tanınan 7 temel yeterlilikten bahsediyor olacağız, böylece onları geliştirebilir ve projenizi başlatmaya hazır olabilirsiniz.

Proaktiflik; Bu, bir girişimcinin vazgeçilmez yetkinliğidir. Çünkü tahmin edebileceğiniz gibi, hiçbir girişimin olmadığı bir girişimcilik yoktur. Diğer insanların sorunları gördüğü yerlerde, girişimciler fırsatları görür ve bunları avantajlı durumlara dönüştürmek için inisiyatif alır.

Azim; Başarılı insanlar sıfırdan bir şeyler başlatmanın zorluğuna rağmen çabalarından asla vazgeçmezler. Aksine, kalıcıdırlar ve engeller karşısında kalbi kaybetmezler, ancak hedeflerine ulaşana kadar onlarla yüzleşirler.

Tutku: Kişisel arzu, eylemlerinizin ana motorudur. Girişimciler belirlenen amaç ve hedeflere ulaşmak için kendilerini beden ve ruhla olan faaliyetlerine adamışlardır. Her zaman ürünlerinin veya hizmetlerinin kalitesini ve verimliliğini nasıl artıracaklarını araştırırlar. Ve sadece kişisel tutku değil, aynı zamanda kolektif tutku da önemlidir. Çalışma ekibine nasıl aktarılacağını bilmek önemlidir. Eğer örnek verecek olursak; çalışanlarını her zaman motive etmeyi ve tutkusunu yaymayı başardığı için ve “Bu sadece SİZİN hayalinizle ilgili değil, aynı zamanda TÜM ekibinizin hayalini yapmakla da ilgili.” diye söyleyen Steve Jobs.

Sonuçların yönlendirilmesi; Bu başka bir önemli özelliktir. Kişisel zorluklar, kısa ve uzun vadede girişimcinin belirlediği amaç ve hedeflerden kaynaklanmaktadır. Nereye gitmek istediklerini biliyorlar ve bunun için ölçülebilir hedefler koymaları gerekiyor.

Esneklik; Girişimci olmak, risk almak ve başarısızlık olasılığının her zaman var olduğunu anlamak demektir. Değişim ve belirsizlik içeren durumlarda rahatsız hissetmemek anlamına gelir, aksine uyarlanabilir ve esnektir, bir şeyler ters giderse her zaman farklı alternatif planlara sahiptirler.

Özgüven; Girişimci iyimser ve özgüvenlidir. Bir görevi doğru bir şekilde yerine getirebilme veya bir sorunu çözmek için kararlar alabilme kanaatine sahiptir. Kendine, kişinin kendi yeteneklerine güvenmesi, başarıya giden olumlu tutumu ortaya çıkar.

Liderlik; En iyi girişimciler diğer insanların onları takip etmeleri ve yanlarında çalışmaları için yönlendirir. Anlaşmalar oluşturmak, geri bildirim sunmak ve değerlere ilham vermek için farklı insanlarla nasıl bağlantı kuracaklarını bilirler. Kapasitesi ve vizyon sahibi tavrı nedeniyle hareket ettiği alanlarda referanstır.

Hepimiz bu yetkinliklerin her birine doğa tarafından sahip olamayabiliriz. Bu bir girişim yapamayacağımız veya başarısız olacağız anlamına gelmez. Risk almak ve şans her zaman mümkündür. Bunları uygulamaya koymaya başlamak için gerekli becerileri bilmek zaten bir avantajdır.

Tek bir kişinin tüm bu yeterlilikleri karşılaması şart değildir. Her zaman, bir kısmının üyelerinin her birine yansıtıldığı ve istenen hedefe ulaşmak için birbirini tamamlayan bir takım oluşturma olasılığı vardır. Apple’ın arkasındaki dahi örneğine dönersek, ekibini inşa etmek için her zaman en iyisini aradığından endişe ettiğini söyleyebiliriz, çünkü başarının sadece ona değil, ortak çalışmaya da bağlı olduğunu biliyordu.

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?