İç Eğitmen Sistemi

Eğitim, çalışanların gelişim gösterebilmeleri ve çalıştıkları firmanın kurumsal kültürüne ait hissetmeleri için önemli domino taşları arasındadır. Şirketlerin kurumsallaşma hedefleri arasında iç eğitmen gerekliliği de düşünülmelidir.

İç eğitmenin avantajlarından biri de kurumun içerisindeki yapıyı gözlemleyerek, çalışanların ve yöneticilerin hangi eğitimlere ihtiyacı olduğunu yerinde belirleyebilmesidir.

İç eğitmen sistemi, eğiticilerin şirkete olan bağlılığını artırırken, maliyet avantajı yaratarak şirketlere rekabet avantajı sağlar.

Şirketler, İnsan Kaynakları fonksiyonu ile entegre, iyi yapılandırılmış, iç eğitmen sistemi ile sürekli bir “öğrenen organizasyon” olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirler. Bu modelin olması eğitmenler açısından cesaret vericidir ve çalışanların aldığı eğitimi takdir etmek için iyi tasarlanmış süreçler gerektirir. Bu süreçleri kurumla iş birliği içinde tasarlamayı, iç eğitmen olmayı ve / veya eğitim tasarımı, sunum becerileri, fark yaratma gibi eğitim konularında kendilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm çalışanlara bilgi ve beceri kazandırma amaçlanır.

İnteraktif Eğitim

Çalışanlara ve ihtiyaç olan her şeye sahip olunduğu için iç eğitim zamanlarını ayarlamak kolaydır. Bu nedenle, organize etmek de daha hızlı ve maliyeti daha düşüktür.

Eğitim oturumları, şirket için çalışan tarafından gerçekleştirilir. Bu genellikle İK’dan birisi olabilir veya oturumun amacına ve iş için en iyi kişinin kim olduğuna da bağlı olabilir. Örneğin, bir ürün tanıtımı için bir satış görevlisi role daha uygun olabilir veya daha teknik bir tanıtım için bir mühendis iyi bir uyum sağlayabilir. Örneğin; Genç ekip üyelerini eğiten kıdemli bir ekip üyesi, ilişkiler ve bir takım dinamiği oluşturmaya yardımcı olabilir. Eğitim oturumunu yürüten kişi, genç ekip üyelerinden yeni bir şeylerde öğrenebilir. Bu süreç karşılıklı bilgi alışverişine dayalıdır. Eğitimler interaktif olmalıdır.

Şirket içi eğitim sadece yeni işe alımları bilgilendirmekle kalmaz, çalışan personelin de kendini geliştirmesine yardımcı olarak bilgilerin tazelenmesine fırsat tanır. Ayrıca çalışanların geri bildirimi sayesinde eğitmen bilgisini güçlendirebilir ve bir sonraki eğitim konusunun belirlemesinde yardımcı olabilirler. İş veya kendileri ile ilgili yeni alanlarını keşfetmek, gelecekte değişimi daha kolay kabullenebilecekleri ve satış, iş, meslek alanlarını geliştirebilecekleri anlamına gelir.

Eğitim Değişimi

İç eğitmen bulundurma fikri şirketler için bir fırsat olsa da eğitim dinamikliğini kaybetmemek için dışarıdan farklı görüş ve yeteneklere sahip eğitimcilere ve eğitimlere de fırsat verilmelidir.

Eğitim sürekli kendini yenileyen, geliştiren ve değiştiren bir sistemdir. Bu sistemin güzel taraflarından biri farklı fikirlerin ortaya çıkarılması ile şirketin dinamiklerinde uygulanabilecek  alanlar ortaya çıkartacaktır. Yapılacak eğitimlerin gelişime katkı sağlayacak her bir fikir, düşünce veya soru ile iş veya kendileri ile ilgili alanlarda uygulanmasını daha kolay bir hale getirecektir.

Teknoloji çağında her endüstri hızla değişiyor. Takımlar veya şirketler, rakiplerinin gerisinde kalma riski taşıyor. Eski moda tekniklerin kullanılması markaya ve işletmeye zarar verebilir. Kurumsal gelişim becerilerinde modern çağın getirilerinde uyum sorununu ortaya çıkarabilir.
Sürekli kendini geliştiren ve dijital teknolojinin takipçisi olarak kalan firmalar, gelecekleri için çok önemli bir yatırım yapmış olacaktır.

Bir cevap yazın

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?