Eğitim İhtiyaç Analizi

Şirketler, mal ve hizmetlerin üretimi için insan, malzeme, finansal ve teknolojik kaynakları kullanarak farklı derecelerde karlılık üretir. Küresel olarak, insan kaynakları stratejik hedeflere ulaşmada kilit bir faktördür.
Bu nedenle, şirketler, çevredeki sürekli değişikliklere uyum sağlayabilmek için yüksek nitelikli ve motive olmuş personele ihtiyaç duyduklarından İnsan Kaynakları Yönetiminin önemi artmaktadır.

Şirketler, personelinin etkin bir şekilde çalıştığı ölçüde belirlenen hedefleri yerine getirebileceği öncülüğüyle; böylece onların bilgi, beceri, tutum ve davranışları kurumsal başarıya yol açar, bu nedenle değişimi kabul edebilecek ve sürekli gelişmeye motive olmuş bir işgücüne sahip olmalıdırlar. Örgütsel hedeflere ulaşmanın temel bir parçası olarak eğitimin ve insan kaynaklarının geliştirilmesinin öneminin farkında olmak.

Yetkinlik modeli veya profili, bireyin mükemmel performans elde etmek için bu temel yetkinlikleri güçlendirmesine izin veren bir dizi yöntem ve teknikle eğitim sağlar. Yetkinlik modeli ile bireyin gerçekte sahip olduğu yetkinlikler arasındaki karşılaştırma, mevcut performans ile olması gerekenler arasında ortaya çıkan boşluğu açığa çıkarır, böylece eğitimin tanımlanması sağlanmalıdır.

Bu ihtiyaçların yeterlilikler teorisi yoluyla ne olduğunu bilmek, şirkete doğrudan fonksiyonlarda yer alan bilgi, davranış, tutum, yetenek, motivasyon, karakter özellikleri ve becerilerin belirli yönleri hakkında ve bireyin işinde yerine getirdiği görevler daha net kavramlar oluşturma fırsatı verir. Bu, daha özel amaçlara ulaşmak, kısa ve orta vadede sonuç elde etmek için geliştirilen eğitim planlarının söz konusu planın hedeflerinin geliştirilmesi zor alanlara yönlendirilmesini ve böylece kaynak kaybını önleyecektir.

Eğitim, herhangi bir şirketin misyon ve stratejilerinin gerçekleştirilmesi için büyük önem taşıyan bir alt sistem oluşturmaktadır, çünkü şu anda bilimdeki gelişmeler, teknolojik gelişmeler, kuruluşların büyümesi ve müşterilerin artan talebi, şirketler sürekli olarak kısa, orta ve uzun vadede güncellenmelerini veya geleceğe hazırlanmalarını sağlayan öğrenme süreçlerine maruz kalmaktadır. Bu sürekli hazırlık etkili bir eğitim sistemi ile gerçekleştirilir.

Eğitim, bireyin iş pozisyonunda verimli bir performans elde etmek için bilgi, yetenek, beceri ve işe yönelik tutumları geliştirmesine ve / veya geliştirmesine olanak tanıyan bir öğretme-öğrenme süreci olarak da tanımlanabilir. Bu tanımdan, eğitimin, arzu edilen yeni bir davranışla halihazırda gözlemlenmiş olan yeni davranışların veya davranış değişikliklerinin edinilmesiyle elde edilen, yönlendirilmiş veya yönlendirilmiş bir öğrenme oluşturduğu söylenebilir.

Eğitimin öğrenme deneyimlerini olumlu ve faydalı bir şekilde mümkün kılmak için araçlar sağlama amaçlı, kasıtlı bir eylem oluşturduğunu, şirketin tüm düzeylerindeki bireylerin bilgilerini ve hem kendilerine hem de şirketin kendisine fayda sağlayacak beceri ve yeteneklerini daha hızlı geliştirmek. Eğitim bu şekilde programlanmış bir olay dizisini kapsar ve bir bütün olarak bir süreç olarak görülebilir.

Eğitim ve gelişim alt sisteminin temel hedefleri şunlardır;

  1. Personeli, kuruluşun çeşitli özel görevlerinin hemen yerine getirilmesi için hazırlayın.
  2. Personele, mevcut pozisyonlarında ve kişinin dikkate alınabileceği diğer işlevlerde sürekli gelişim için fırsatlar sağlayın.
  3. Çalışanların arasında daha tatmin edici bir iklim yaratmak, motivasyonu artırmak ve onları denetim ve yönetim tekniklerine daha açık hale getirmek için insanların tutumlarını değiştirin.

Eğitimin Önemi
İşin tatmin edici bir şekilde yürütülmesini sağlamak için eğitim şart olabilir ve aynı zamanda yeni teknolojilerin neden olduğu kariyer planlarını, transferleri, terfileri ve değişiklikleri gerçekleştirmek için de temel bir araçtır.

Benzer şekilde, eğitim örgütsel gelişmeyi sağlamaya yöneliktir, bu nedenle bireyleri şu anda sahip olduklarından daha yüksek pozisyonlara sahip olabilecekleri şekilde hazırlamak gerekir. Bu nedenle, düşük seviyeli çalışanları onları denetim pozisyonlarına yükseltmek için hazırlamanın yanı sıra mevcut işlevlerini yerine getirme yeterliliklerini ve yeteneklerini geliştirmek için bir araç sağlar.

Bu nedenle, verimli bir eğitim sisteminin öneminin, şirket personelinin faaliyetlerini işlerinin gerektirdiği verimlilik düzeyinde yürütmesine olanak sağlaması ve sonuç olarak kendi kendini gerçekleştirmelerine ve örgütsel amaçlara ulaşmak için.

Eğitimin sunduğu diğer faydalar şunlardır:

  1. Çalışma sistemlerini ve yöntemlerini geliştirmek,
  2. Şirketteki iletişim sürecini geliştirmek,
  3. Üretim ve / veya hizmetlerde reddedilmeleri ve israfı azaltın,
  4. Devamsızlıkları ve personel devir hızını azaltın,
  5. Makine, ekipman vb. bakım maliyetlerini azaltın,
  6. Öğrenme süresini azaltın,
  7. Patron iş yükünü azaltın,
  8. Olağanüstü işler için maliyetleri azaltın
  9. İş kazalarını azaltın.

Son olarak, eğitimin etkili bir araç olması için, organizasyonel sorunların çözümü ve şirketin hedeflerine ulaşılması için uygulanan düzenli bir sistem olmalıdır.